Je kunt wel zo veel willen, dacht ik toen ik deze advertentie van Novartis zag. Hij stond op de rugzijde van het blad van de Sjögren Patiëntenvereniging. Ik moest er om lachen, want ik weet dat je als Sjögrenpatiënt beter af bent met kijken hoe de vlag er fysiek bij hangt dan met willen. Ik maakte me ook een beetje kwaad, want de firma Novartis lijkt te suggereren voor voorspelbaarheid van de pijn te kunnen zorgen. Als je op hun site kijkt, doen ze voorkomen dat ze dit in de toekomst zeker kunnen. Hun missie (!) is om “innovatieve geneesmiddelen te ontdekken, om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur te verlengen”. Een loffelijk streven, maar ik vermoed dat Novartis’ missie vooral bestaat uit veel geld willen verdienen. Met nieuwe geneesmiddelen die lekker lang onder patent vallen, loop je mooi binnen als bedrijf!

Ik was vorige week op vakantie op Texel. Het strand heb ik een paar keer kort gezien. Slechts één keer heb ik een strandovergang bedwongen: deels met een scootmobiel en deels lopend. Ik deed dat op een zonnige zondag in gezelschap van mijn man, dochter en haar hondje. Ik deed dus zogezegd een Novartisje. Niet langer dan een kwartier overigens, want in mul zand lopen is niet mijn ding. Doordat bij mij madame Sjögren een huwelijk is aangegaan met mister Lupus is de zon ook niet mijn ding. Een combi van deze twee auto-immuun aandoeningen komt vaker voor. Dat lijken ze bij Novartis niet te weten, getuige hun zonnige strandtafereel.

Voordat ik nu somber en zuur overkom: ik heb wel genoten vorige week op Texel hoor! Het eiland heeft gelukkig veel meer te bieden dan strandovergangen en mul zand. Net als thuis bleken mijn pijn en ander ongemak niet voorspelbaar. Daarmee omgaan is in de vakantie iets lastiger dan thuis. Omdat ik niet geloof in de wervende teksten van Novartis, zit er niets anders op dan dag in, dag uit -ook in een vakantie- te accepteren dat het is zoals het is, te genieten van de mooie momenten en niet teveel te verwachten en te willen. Dat is wellicht geen innovatieve levenshouding, maar bij mij werkt hij wel.