Ik ben dol op de advertentieverhaaltjes van Wageningen University & Research oftewel WUR. WUR draagt volgens eigen zeggen bij aan mens-, dier- en plantwelzijn en doet ook aan klimaatbeleid. Allemaal mooie zaken, die mede door hen zijn afgebroken toen ze zich nog Landbouwuniversiteit noemden. Dat maakt me wat argwanend over hun hedendaagse goede bedoelingen, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel. Onlangs had hun verhaaltje als spannende titel ‘Verborgen bomenleven’. Bomen, zo vertelde WUR, zijn belangrijk voor ons klimaat; weersextremen zouden wel eens invloed kunnen hebben op hun welbevinden. Ik keek er van op en wilde er meer van weten. Gelukkig wilden ze dat in Wageningen ook. De slimmeriken stuurden vorig jaar wat brainstormtweets rond en er kwam een puik idee uit de hoge tweethoed: we lanceren in navolging van de Belgen en de Duitsers een twitterboom oftewel een twittertree! Yeah! Er werd een populier in Wageningen bereid gevonden wat apparatuur aan en in zich te laten bevestigen teneinde verslag te doen van zijn gevoelsleven. De populier, ik noem hem Poppy, tweet als hij actief is op watertransport- dan wel groeigebied en ook wanneer hij zich gestrest voelt ten gevolge van watertekort. Ze hebben bij WUR al veel opgestoken van zijn tweets. Zo weten ze nu dat de groei van bomen veel dynamischer verloopt dan ze ooit hadden vermoed. Goh! Ze hopen door Poppy veel kennis op te doen over het aanpassingsvermogen van bomen aan veranderende weersomstandigheden. Ze eindigen hun stukje met: ‘ook zo draagt Wageningen bij aan klimaatbeleid’. De goedzakken toch…

Nieuwsgierig naar de tweets van Poppy? Kijk op https://twitter.com/treewatchwur Ter introductie zegt de boom daar over zichzelf: “I am the huge (popular) poplar tree (Ø = 95.8 cm) standing near the café The Spot in Orion at the Wageningen Campus in the Netherlands.” Dus wie Poppy wil gaan knuffelen, weet waar hij moet wezen.

Overigens is Poppy nog niet te vinden op Facebook. Daar kun je wel zijn vriend Berry de Boom vinden. Berry is een plataan uit 1880; hij staat in Deventer. Hij heeft een prachtige selfie geplaatst op zijn fb-site en hij heeft bijna tweehonderd vrienden. Bij de botanische tuinen in Nederland waren ze een beetje jaloers op al dit moderne geboom. Daarom ontwikkelden zij onlangs een app waarmee je kunt chatten met hun bomen. Moet je wel bij ze langs komen, wat een beetje primitief is. Poppy en Berry lachen daar stilletjes om in hun twijgjes.