Op Texel onderga ik altijd een zekere verdubbeling. Het eiland is zowel het terrein om mij heen als de kaart ervan in mijn hoofd. Ikzelf bevind mij zowel in dat terrein als op die kaart. Alsof ik mij hoog in de lucht meevoer aan een vliegertouw.*

Wat mooi gezegd is dit! Jammer dat ík niet zo mooi kan schrijven. Maar ik win dan ook geen prijs. Hij wel. Hij is Koos van Zomeren. Hem is de eerste Jan Wolkers Oevreprijs toegekend. Volkomen terecht! Alleen al voor zijn verzamelbundel Alle vogels verdient hij deze prijs. Maar hij heeft meer in zijn mars dan over vogels schrijven. Ik ben het helemaal eens met Caspar Janssen, die vandaag in zijn column in De Volkskrant schrijft dat wat hem betreft Koos van Zomeren ook de P.C. Hooft-prijs verdient, omdat hij meer is dan natuurschrijver. Dat zou nog eens een mooie verdubbeling opleveren. Daar komt geen vliegertouw aan te pas.

* Klein kanoetenboekje, pagina 49