Ik herlas ‘Het woud der verwachting’ van Hella S. Haasse. Het gaat over het leven van Charles van Orléans (1394-1465). In april 2012 schreef ik al eens een blog over dit boek. Daarin schreef ik onder meer dat de vergaderingen van de verschillende partijen aan het Franse Hof me erg deden denken aan die van de Europese Unie over de economische crisis en over Griekenland. Die beide crisissen liggen inmiddels achter ons. Erna hebben we de vluchtelingencrisis gekregen en de opvlamming van het nationalisme, zaken waar ook de middeleeuwers in Frankrijk en elders in Europa mee te maken hadden. Het huidige gedoe tussen Spanje en Catalonië zou trouwens ook zo in de tijd van Charles van Orléans kunnen spelen. Zijn we in Europa eigenlijk wel iets opgeschoten sinds de middeleeuwen? Goed, oorlogszuchtige ridders zijn er niet meer, de weinig overgebleven koningshuizen hebben geen macht meer, de feodale samenlevingen zijn verruild voor democratieën, de gewone burger kan lezen en schrijven en mag kiezen en gekozen worden, we hebben goed functionerende natiestaten (hoewel de Catalanen en de Schotten dat anders zien) en we hebben de Europese Unie (waar lang niet iedereen blij mee is), maar het politieke en maatschappelijke gekrakeel doet mij dikwijls denken aan dat van de middeleeuwen. We hebben dan wel moderne verworvenheden als Facebook en Twitter, waar met open vizier gevochten wordt, maar om dat nou vooruitgang te noemen…