Gisteren was Lelystad jarig. De plaats werd vijftig. Ik ken de stad slechts van het er in de buitenwijken doorheen rijden. Een paar keer per jaar doen wij dat op weg naar en van Texel. Ik geniet altijd van de fraaie straatnamen van de stad ( Juttepeerlaan, Knardijk) én van de borden waarop Lelystad zich presenteert als de plaats met veel natuur en leefruimte. Ik houd erg van ruimte om me heen, ruimte met niet teveel bomen of andere in-de-weg-staanders, ruimte met veel licht en lucht en liefst met wat water in de buurt. Zodoende zeg ik steevast als we in de polder en in de buitenwijken van Lelystad rijden: “Hier kun je mij wel neerpoten.” Overigens zeg ik dat ook in Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Ik beken: het is veel geschreeuw en weinig wollig resultaat, want ik woon nog steeds in Gelderland dichtbij de bossen. Die momenteel wel heel fraai herfstachtig staan te pronken. Dat wel. Maar terug naar Lelystad… Ik zeg: van harte gefeliciteerd! Hieronder als eerbetoon een selectie van de borden waarvan ik altijd zo geniet. Bij het laatste bord krijg ik sinds kort een vieze smaak in de mond. De plannen met het vliegveld zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat ik mijn ‘neerpootwens’ een paar maanden geleden voor het laatst heb geuit.