De twaalfjarige Brilka zal het achtste leven moeten gaan leiden.

Van de titel van dit blog en van bovenstaande zin zal niemand kaas kunnen maken. Behalve dan de kaasmakers die net als ik Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili gelezen hebben. Ik heb dit boek vorig jaar zelfs twee keer gelezen. Ergens in oktober schreef ik er een blog over, maar kort voordat ik het wilde plaatsen ging er iets mis. Neem van me aan dat het niet meevalt dit boek samen te vatten en te duiden. Ik heb flink zitten zwoegen op de tekst, vond dat het me goed gelukt was, wilde nog even wat puntjes op i’s zetten en deed toen iets rampzaligs met mijn nogal oenige vingers. Ik raakte waarschijnlijk een toetsencombinatie aan die niet handig was (doe ik vaker) en waardoor slechts de titel en de laatste zin van de tekst bleven staan. Zelfs in de prullenbak en andere pc-afvalbakken was mijn verhaal niet meer te vinden. Inmiddels zit het niet meer helder genoeg in mijn hoofd om het te reproduceren. Tóch wil ik iedereen op dit boek van Nino Haratischwili attenderen. Ik citeer daarom een stukje uit De Volkskrant van december j.l.:

Er is enige moed voor nodig om te beginnen aan een roman van 1269 pagina’s, maar wie die moed kan opbrengen, wordt rijkelijk beloond. ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ is een fascinerend boek dat je tot de laatste bladzijde ademloos leest. De nog jonge Duits-Georgische schrijfster Nino Haratischwili vertelt de geschiedenis van twee families, waarin zich de geschiedenis van Georgië weerspiegelt.

Tja, beste VK: een echte lezer schrikt NIET terug voor een dik boek en leest het zelfs twee keer. In mijn geval drie keer, want ik ben van plan het nóg een keer te lezen. Daar vraagt dit bijzondere tapijt om! Het vraagt ook om een beter blog dan dit, dus dat zal ik na de derde keer lezen schrijven. Al is het maar om te onthullen waar dat tapijt nou op slaat.