Ik kreeg een mail van het Centraal Justitieel Incassobureau van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Men meldde mij dat er zeer binnenkort beslag wordt gelegd op mijn bankrekeningen, tenzij ik op tijd de openstaande boete van €229,00 betaal. Ik, onverlaat, had volgens hen twee schriftelijke betalingsverzoeken naast me neergelegd. De boete, zo ging de mail verder, was mij opgelegd wegens te hard rijden op een autosnelweg. Op een plek waar je maximaal 100 km per uur mag rijden, reed ik op 2 september vorig jaar 119 km. Ik keek er van op. Tot nu toe heb ik met mijn scootmobiel nog nooit op een snelweg gereden. Om niet onderkoeld te raken rijd ik ook zelden harder dan 14 km per uur. Slechts tijdens een hittegolf wil ik wel eens met 19 km per uur rondscheuren. Maar 119? Dacht het niet, CJIB! En deze onzin dan ook nog melden in een mail met drie taalfouten erin… ik ben gekke Henkie niet! Ik verwijderde de mail nadat ik eerst afzender en domein had geblokkeerd. Daarna werd ik kwaad. Want wat nou als je een beetje slome dag hebt als je zo’n mail ontvangt? Wat nou als je dan op een link of bijlage klikt? Wat nou als je je herinnert dat je op 2 september écht te snel reed op een snelweg? Wat nou als je van dit soort mails angstig wordt? Ik werd steeds kwader en vroeg me af hoe deze criminelen aan mijn mailadres kwamen, hoe vaak ze op deze manier toeslaan en hoe dikwijls ze succes hebben. Op de site van het CJIB las ik daar meer over. Ik begreep dat dit soort mails veel worden ontvangen. Het CJIB laat weten zelf NOOIT mails te sturen. Het Bureau vraagt iedereen die een nepmail ontvangt, deze aan hen door te sturen. Zij doen van elke mail aangifte. Mensen die een bedrag betaald hebben aan de criminelen, wordt aangeraden zelf aangifte te doen. Verder geven ze tips hoe je je computer (en jezelf) kunt beschermen tegen cybergevaren.

https://www.cjib.nl/nieuws/mail-van-het-cjib-ontvangen-over-niet-betaalde-bedragen-deze-vals

Door deze nepmail realiseerde ik me dat ik nog nooit werkelijk een verkeersboete heb gehad. Dat zal ook niet meer gebeuren, vermoed ik. Met een scootmobiel loop je niet veel kans op een bekeuring. Bijna alles is toegestaan. Wil je op een trottoir rijden? Prima! Liever op een wandel- of fietspad of op straat? Ga je gang! In een winkel, ziekenhuis, museum*? Ook goed! Overvaren met een pontje? Mag ook! Misschien moet ik eens ’s avonds zonder licht gaan scooten. Zal je net zien dat er dan nergens een agent te bekennen is of dat ik een diender tref die me alleen een waarschuwing geeft…

*enkele uitgezonderd