Afgelopen vrijdag (16 maart 2018) overleed de dichter F. Starik. Naast ‘gewoon’ dichter was hij in Amsterdam een tijdje stadsdichter en in diezelfde stad sinds 2002 coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, een groep dichters die bij uitvaarten van eenzaam gestorvenen gedichten schrijft en voordraagt. Hij was bij alle (honderden) uitvaarten aanwezig samen met de uitvaartleider, de ambtenaar van de gemeente, de beheerder van de begraafplaats, de dragers en de ‘dichter van dienst’. F. Starik zag het project als een gebaar van liefde aan mensen die tijdens hun leven (althans tijdens het laatste deel ervan) onopgemerkt waren gebleven. Hij vond een flink aantal dichters bereid bij te dragen aan dit liefdevolle werk. Onder hen Maria Barnas, Judith Herzberg, Simon Vinkenoog en de recent overleden dichters Wim Brands en Menno Wigman.

Een dag na het overlijden van F. Starik werd bekend dat aan zijn goede vriend en collega-dichter Menno Wigman postuum de Ida Gerhardt Poëzieprijs is toegekend. Hij kreeg de prijs voor Slordig met geluk, volgens de jury zijn beste bundel ooit, zijn zwanenzang. Het prijzengeld van 1500 euro wordt in overleg met Wigmans nabestaanden besteed aan een dit najaar te verschijnen uitgave van de gedichten die hij schreef voor Stichting De Eenzame Uitvaart. Ik neem aan dat ook het in Slordig met geluk staande Aarde, wees niet streng er in komt. Menno Wigman sprak dit gedicht uit op 23 april 2012 bij de 144ste eenzame uitvaart. De eerste strofe gaat aldus: Aarde, hier komt een eerzaam lichaam aan / waarin een koninklijke zon is opgegaan. / Achter de ogen scheen een zomermaand, / het middenrif liep vol zacht avondlicht / en bij de hartstreek rees een tovermaan. De slotregels luiden: (…) Aarde, wees niet streng / voor deze man die honderd sleutels had, / nu zonder reiskompas een pad aftast / en hier zijn eerste nacht doorbrengt.