“Ik droomde dat ik langzaam leefde”*, leest Zij. “Zoals ik!” wil ik roepen. Maar roepen zit niet in mijn systeem. Kauwen wel. 200 kilo gras per dag ging er doorheen voordat Mam me uitspuugde**. Een ijskoud monster scheidde me daarna van de rest van de kies. Ik ontdooide op de zeebodem. Daar leefde ik tienduizenden jaren langzaam en vredig, totdat een ijzeren slurf me opzoog en uitbraakte op het strand van Texel. Ik was nauwelijks van de schrik bekomen toen Zij me oppakte. Nu leef ik langzaam en vredig in Haar boekenkast. Ik lig er goed, maar ik mis de zeebodem.

*Beginregel van het gedicht ‘Tijd’ van Vasalis

**Net als een olifant wisselde een mammoet zes keer in zijn leven zijn kiezen. In elke kaakhelft was ruimte voor twee kiezen. Tijdens het vermalen van het gras sleet de voorste kies als eerste af. De kies erachter schoof langzaam naar voren om de dienst over te nemen. Tegelijkertijd groeide achterin de kaak steeds een nieuwe kies. De gewisselde kiezen worden ‘spuugkiezen’ genoemd.