Er valt weinig toe te voegen aan alle lovende woorden die gezegd en geschreven zijn over Wees onzichtbaar van Murat Isik. Het is inderdaad een subliem geschreven coming of age roman, die een goed inkijkje geeft in het leven van een Turks-Nederlands gezin met een zeer autoritaire (soms gewelddadige) vader in en om de Bijlmer in de jaren ’80. Het gezin waarin de hoofdpersoon opgroeit is geen doorsnee Turks-Nederlands gezin: ze zijn Zaza, een aan de Koerden verwant Iraans volk in het huidige Turkije. Ze spreken een eigen taal, het Zazaki, die behoort tot de Iraanse talen. Anders dan de Turken zijn ze niet soennitisch, maar alevitisch. Het gezin in de roman is niet religieus. Sterker nog: de vader is overtuigd communist. Wees onzichtbaar is een roman, maar is ook sterk autobiografisch. In ieder interview met de schrijver kom je elementen uit de roman tegen.

Ik vond Wees onzichtbaar zó goed geschreven dat ik ook Murat Isiks eerder verschenen Verloren grond wilde lezen. Dit boek gaat over het leven van de ouders en grootouders van de schrijver in hun dorp in Oost-Turkije. Ze leefden daar een hard leven. Als je leest over alle ontberingen en de gevolgen daarvan begrijp je enigszins waarom de vader in Wees onzichtbaar is zoals hij is.

Ik las de boeken van Murat Isik wellicht in de verkeerde volgorde, maar storend vond ik dat niet. Beide hebben ze grote indruk op me gemaakt, niet in het minst doordat de verhalen indringend verteld worden vanuit het perspectief van een opgroeiende jongen. De veerkracht en de hoop op betere tijden van de personages zijn bewonderenswaardig. Wanneer in Verloren grond de familie alles verloren heeft door een zware aardbeving, hoort de verteller, de twaalfjarige Mehmet, tussen de puinhopen een merel zingen. Hij klampt zich vast aan de sprookjesachtige tonen en is er even van overtuigd dat er misschien een uitweg is, dat zijn familie niet zonder reden gespaard is.