Is het misschien een idee om alle gemeenteraadsleden van Nederlandse steden die aan het water liggen (en die in Vlaanderen ook) een exemplaar te sturen van Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer? Want waar je op kon wachten, gebeurde afgelopen week in Venetië: een cruiseschip met de omvang van een groot flatgebouw raakte daar vlak voor de kade op drift. Het bleef bij een bescheiden aanvaring met zowel de kade als een daar aangemeerde kleine passagiersboot. Er vielen ‘slechts’ vier gewonden. Hopelijk was de opluchting daarover niet te klein, want het lijkt me zaak paal en perk te stellen en deze monsterachtige schepen te gaan weren. Ze zijn behalve gevaarlijk ook zeer vervuilend en zorgen na het aanmeren voor een hoos aan opvarenden die in de steden op zoek gaat naar toeristenwinkels en ander licht vermaak. Deze mensen brengen evenals de cruiseschepen veel geld in het stedelijke laatje, maar de overlast is niet mis. Dus laten we het doen: we sturen flink wat Grand Hotels naar de desbetreffende gemeenten. Ik pleit tevens voor een snelle vertaling van de roman in het Italiaans, zodat bestuurders in Venetië zullen inzien dat hun stad al onleefbaar ís en dat ze die vermaledijde cruiseschepen net zo goed onmiddellijk kunnen weren, omdat het niet lang meer zal duren voordat toeristen geen zin meer hebben om hun overvolle stad te bezoeken. Waar die cruiseschepen dan heen moeten? Misschien naar Den Haag. Daar willen ze meer van die flatgebouwen toelaten. Ze willen zich richten op ‘het kleinere, luxere segment’, dat wel. Mocht het te zijner tijd te booming worden, dan nemen ze maatregelen, aldus een woordvoerder van Seaport The Hague-Scheveningen. Welke dat zijn, vermeld ze niet. Misschien diepen ze dan de haven, pardon, the Seaport uit? Mesdag draait zich om in zijn graf…